Tornakápolna

Tornakápolna

Tornakápolna község Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, az Edelényi kistérségben, az Északi-középhegységben, azon belül is az Aggteleki-karszttól nem messze, az északkelet-magyarországi Galyaságban, az Aggteleki Nemzeti Park területén helyezkedik el, Aggtelektől kb.
10km-re. "Zsákfalu", az egyetlen megközelítési módja Szinpetriből van. A falu neve középkori kápolna létesítésére utal, először 1324-ben Kapulna néven említik az oklevelek. A megkülönböztető szerepű Torna- előtag az egykori Torna vármegye székhelyére, Torna várára utal. A falu 1406-tól Torna várának volt a tartozéka. A hivatalos iratokban 1907 óta nevezik a falut Tornakápolnának.
A Dózsa Gy. u. 24. sz. alatt lévő református templomát a 18. sz. végén késő barokk stílusban építették, 1801-1802 között tatarozták. Ekkor készült famennyezete, a karzatok, a szószék és egyéb ízes népi festésű asztalosmunkái. A régi templom festett deszkáit is felhasználták a felújításkor. Kazettás mennyezete növényi ornamentikával díszített, egységenként ismétlődik benne a stilizált liliom. Tornyát 1806-ban építették. Az Országos Műemléki Felügyelőség 1977-ben műemlék jellegűvé nyilvánította a templomot. A mellette lévő temető keleti kétharmadát a reformátusok, északnyugati részét a katolikusok, a délit pedig a zsidók használták.

Szolgáltatások

Tornakápolna festett kazettás mennyezetű református temploma

A leégett, fából készült kápolna helyett 1801-ben egy csodálatos fakazettás mennyezetű református templomot építettek az...

Esztromos Vendégház

Kikapcsolódásra vágysz? Esetleg egy helyre lenne szükséged, ahol rendezvényeket szervezhetsz? Táborozási helyszínt keresel?Szálláshelyünkön szeretettel várunk...

Hírek

Nincsenek hírek ezen a településen: Tornakápolna