Légy részese
Te is a kalandnak

Fedezzük fel együtt térségünk kincseit!

A Borsod-Torna-Gömör Egyesület egy helyi LEADER akciócsoport, amely segítséget nyújt a közösségi kezdeményezések megvalósításában a vidék gazdasági fejlődése érdekében. Az akciócsoport működési területe a Bódva és a Sajó folyók völgyére, az Aggteleki-karsztra, a Borsodi dombságra, a Rudabányai-hegységre, valamint a Cserehátra terjed ki. Az egyesület tevékenységével aktívan hozzájárul a vidéki élet élhetőbbé tételéhez, a megszerzett tudás és jó gyakorlat helyi szinten történő alkalmazásához.

Ez a portál a VP6-19.3.1-17 kódszámú felhívás keretein belül valósult meg a Borsod-Torna-Gömör Egyesület és a Székelyhídi Bihar A Borsod-Torna- Gömör Egyesület és a romániai Bihar megyei helyi akciócsoport Magyarország határa mentén LEADER csoport között jól kiépített kapcsolatrendszer alakult ki, melynek előzménye a számos korábbi találkozók alkalmával kialakított közös cél mentén formálódott. A Borsod-Torna-Gömör Egyesület kereste a határmentén azoknak a LEADER csoportoknak a kapcsolatát, akik Helyi Fejlesztési Stratégiájának a fő iránya a helyi termék előállítás és a kulturális hagyományok ápolása. A Romániában található Bihar megyei helyi akciócsoport Magyarország határa mentén LEADER csoport képviselőivel már hosszú évek óta kapcsolatban áll a térségben Böjte Csaba ferences rendi szerzetes, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítója és az edelényi Görög Katolikus Általános iskola és az Edelény Város Önkormányzata évente több alkalommal szervezett közös rendezvényeken a Borsod-Torna-Gömör Helyi Termék védjeggyel rendelkező kézművesei és helyitermék előállítói mutatkozhattak be és tartottak a székelyhídi gyermekek részére kézműves foglalkozásokat. Minden évben karácsonykor a Görögkatolikus Általános Iskola „cipősdoboz” ajándékozása az Dévai Szent Ferenc Alapítvány által létrehozott gyermekotthon lakóinak adományokat szállított.

A Bihar megyei Helyi Akciócsoport Magyarország harára Mentén (HACS) elnevezésű egyesület Bors település székhellyel hetvenhat alapító taggal megalakult Bihar megye nyugati, észak-nyugati és dél-nyugati részéről Érkörtvélyestől Nagyszalontáig, Tótitól Olcsáig. 2019. januárjában Böjte Csaba áldotta meg az edelényi Görögkatolikus Általános Iskola gasztroműhelyét, ahol a gyermekek részére háztartási alapismereteket és régi, hagyományos ételek készítését mutatják be. Itt jött az együttműködési projekt ötlete, hogy a LEADER Akciócsoportok egymás között a közösségek bevonásával közös marketing és védjegyek mentén szervezzenek találkozókat, tapasztalatcseréket és a helyi termékek népszerűsítését.

Ez a portál rengeteg hasznos információt tartalmaz a térségbe látogató turisták számára. Látnivalók, szolgáltatások és helyi termékekkel kapcsolatos információk érhetők el a helybenjo.hu oldalon. A tartalmat folyamatosan frissítjük, es folyamatosan frissülő térségi rendezvényeket jelenítünk meg a hírek menüpont alatt.

Reméljük, hogy mind a térségben élőknek és mindazoknak, akik meglátogatják Magyarország ezen csodálatos részét segítséget tudunk nyújtani a könnyebb tájékozódás és a térség jobb megismerése érdekében.