História Völgyi Biciklitúra

História Völgyi Biciklitúra

Túra besorolása: közepes
Túratípus: kerékpár
Táv: 74 km
Időigény: 8 óra

A Bódva-völgyében, Boldvától Bódvaszilasig tartó útvonal felfűzi a térség legjelentősebb épített örökségi értékeit, miközben utunk során csodálatos szépségű tájakon haladunk keresztül.
Szinten minden faluban, kisvárosban múltunk különleges, ugyanakkor kevesek által ismert emlékei várnak ránk. Szánjátok rá a teljes napot a História-völgy rejtőző értékeinek felfedezésére!
Utunkat Boldván kezdjük, ahonnan észak felé indulunk, végig a Bódva folyó völgyében, dombok és hegyek között haladva. A térség központját, Edelényt Borsodszirák érintésével érjük el. Edelényben hazánk egyik legnagyobb alapterületű és egyik legszebb kastélyának megtekintésére hosszabb időt érdemes szánni.
Utunkat folytatva Szendrőládon keresztül érjük el a völgy következő kisvárosát, Szendrőt. Itt újabb kis kitérőre csábít az egykor várral koronázott, ma kilátónak helyet adó Várhegy. Tovább haladva észak felé Szalonna műemléktemploma, majd Perkupa népi építészeti értékekben bővelkedő egykori központi utcája ad indokot egy-egy hosszabb-rövidebb megálló közbeiktatására.
Túránk célszerű végpontja Bódvaszilas, ahol a számtalan látnivaló megtekintéséhez ajánlott itt tölteni az éjszakát. Erre jó lehetőséget kínál a 2020-ban átadott menedékház.
Ha még van energiátok a mintegy 45 kilométeres kerekezés után, még aznap vagy másnap érdemes egy rövid körúttal felfűzni a Bódva északi, magyar-szlovák határ közeli szakaszának falvait. E 29 kilométer hosszú körúton a számtalan népi építészeti emlék mellett Tornaszentandráson megcsodálhatjátok a hazai viszonylatban egyedülálló gótikus ikerszentélyes templomot. Minden korosztály számára ajánljuk ezt a kerékpártúrát mivel az egyik legjobb lehetőség arra, hogy aktív keretek között ismerje meg mindenki a História Völgy nyújtotta élményeket.

Hírek

Nincsenek hírek ebben a kategóriában