Szendrői Végre Vár

Szendrői Végre Vár

A Szendrői Felsővár Borsod-megye egyik legjelentősebb vára-erődítménye volt a 16-17.
században. Az ásatások eredményeként a Felsővár (Szendrői vár) kapitányi épületének eredeti falazatának maradványait tárták fel és konzerválták. Stilizált formában, fából újra épült a parancsnoki épület 24 méter magas tornya, mely kilátóként kapott új funkciót.
A Várhegyről letekintve a Cserehát szelíd dombjaira nyíló panoráma, a várromot körülvevő erdő, a könnyű megközelítés remek lehetőséget nyújt előadások, koncertek lebonyolítására. A Várhegy területe szabadon látogatható, a kilátótoronyba jegyek válthatók a Látogatóközpontban.
Szendrő városában az egykori mozi épületéből kialakított látogatóközpontban a vár eredeti méreteit, bástyáinak és belső építményeinek elhelyezkedését installációkon és maketteken mutatják be. Bepillantást nyerhetünk Szendrő történetébe, ahol eredetileg három vár is épült. A bemutató három történeti korszakot ível át, látványos időutazásra hívja a látogatókat a modern technika segítségével. Az ingyenesen letölthető, többnyelvű tárlatvezető mobiltelefon alkalmazás segítségével angol és szlovák nyelven is elérhető a kiállítás anyaga.

Hírek

Nincsenek hírek ebben a kategóriában