Szuhogy

Szuhogy

Szuhogy település több irányból is megközelíthető.
A megyeszékhelytől, Miskolctól a 27-es főúton haladva Tornanádaska felé érintve Sajószentpéter, Edelény és Szendrő városát, valamint szintén Miskolctól Sajószentpétert érintve Kazincbarcika felé Múcsony, Szuhakálló, Izsófalva, Ormosbánya, Rudabánya településeit érintve. Szlovákiából a legegyszerűbb útvonal a tornanádaskai határátkelőn át haladva egyenesen a 27-es főúton Szendrőig, ahol a rudabányai elágazásban lehet településünk felé venni az irányt.
Szuhogy régi Árpádkori település, a legrégebbi adat 1229 – ből való. Az 1332. évi pápai tizedlajstrom már egyházát, templomát, papját is említi, a község nevét pedig Zemhed, Semhod, Zemehad alakban tartották fenn.
A XIV. századtól kezdve több család, személy birtokában volt a község.
Elbeszélések alapján tudhatjuk, hogy az akkor még Gömör dombvidéknek nevezett helyen épült fel Cserbakő vára, amely a szendrői vár nyugat felőli őrhelye volt. A vár építői voltak a falu lakói, akik munkájuk befejeztével a vártól körülbelül egy kilométernyire telepedtek le. Ezen lakosság jelentős része ruszin, illetve rutén eredetű volt.
A község benépesítése a török hódoltság idején kezdődött. A jobbágyok a Szendrőben állomásozó török csapatok elől menekültek erre a helyre uraikkal együtt. Eger bevétele után a község török kézre került, kényszerítették behódolni Vész Buliok basának.

Szolgáltatások

Lipóc-Dombi Finomságok

Termékeinket kisüzemben készítjük idényjellegű, házi termesztésű gyümölcsökből. A gyümölcsökfeldolgozása, és csomagolása helyben történik sok törődés...

Hírek

Nincsenek hírek ezen a településen: Szuhogy