Jósvafő

Jósvafő

Jósvafő község Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, a Putnoki járásban.
A településen nyílik a Baradla-barlang. Miskolctól közúton körülbelül 65 kilométerrel északra, az Északi-középhegységben, azon belül az Aggteleki-karszt középső részén, az Aggteleki Nemzeti Park területén fekszik, a Jósva-patak forrásvidékén. Mindössze néhány kilométerre fekszik a szlovák határtól, de a falu közigazgatási területének nincs határszakasza, az államhatár melletti területek az Aggteleki-karsztnak ezen a szakaszán részben Aggtelekhez, részben Szögligethez tartoznak.
A település főutcája a Borsodi-dombságon és az Aggteleki-karszton teljes hosszában végighúzódó 2603-as út, utóbbiból ágazik ki, a 34,200-as kilométerszelvénye közelében nyugati irányban a Baradla–Domica-barlangrendszer itteni bejáratához, illetve az Aggteleki Nemzeti Park székházához vezető, mindössze pár száz méter hosszú 26 108-as út. A legközelebbi települések nyugat felől Aggtelek, kelet felől pedig Szinpetri és Tornakápolna. Vasútvonal nem érinti a települést; a Miskolc–Tornanádaska-vasútvonal Jósvafő-Aggtelek vasútállomásának elnevezése megtévesztő: valójában Perkupa település közigazgatási területén található, Jósvafőtől mintegy 12 kilométernyi távolságra.

A települést 1272-ben említik először, Ilsuafey alakban írva. Azt jelzi, hogy a település a Jósva patak forrásánál, fejénél épült. A víznév szláv eredetű, a kifejezés „égerfákkal szegélyezett vízfolyást” jelent. Zsigmond király idején már kőtemplom és hámor is állt a településen.
A trianoni békeszerződés előtt Abaúj-Torna vármegye Tornai járásának része volt.Szolgáltatások

Jósvafői „Tengerszem”

Észak-Magyarországon található az a falu, amelyben járva kicsit úgy érezhetjük egy mesebeli helyen járunk. Jósvafő...

Gergés-lápa - hucul ménes karámja

A Gömör-Tornai-karszt területén, az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság kezelésében található Magyarország legnagyobb hucul ménese. A...

Ófalui (Kisház) Vendégház

A Gömör-Tornai Ökoturisztikai és Környezeti Nevelési Bt. Jósvafő ófalui részében, a XIX. század közepén épült...

Hírek

Nincsenek hírek ezen a településen: Jósvafő