Damak

Damak

Damak egy északkelet-magyarországi, csereháti település Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, amely dombokkal körülvett völgyben fekszik.
Edelénytől 6,5 km-re, Miskolctól 30 kilométerre,Hegymegtől 5 km-re és Laktól közel 7km-re található. Damak Árpád-kori település,melynek nevét 1279-ben említik először oklevél Domok néven. A falu az Örsúr nemzetség birtokához tartozott, akiket Anonymus leírása említett először. Györffy György is az Örsúr nemzetséget jelöli meg Borsod vármegyéről szóló leírásban a megye ősfoglaló nemzetségeként, miszerint a krónikás is itt jelöli meg Örs vezér szállásterület. Damak a XX. század végéig Edelény város részét képezte, de a helyi lakosság döntése alapján kiváltak és önállósultak. Edelénynek és környékének történelme szinte egyidős az emberiséggel, hisz már az alsó paleotikum időszakából találtak úgynevezett "kavicsparthoz" tartozó eszközöket a Kisakácosban, melynek korát 400-200 ezer év körül valószínűsítik. A török megszállás alatt hódoltsági terület volt, és mint ilyen, elnéptelenedett. Edelény és a hozzácsatolt települések fő megélhetési forrása a mezőgazdaság volt a középkorban és a feudalizmus időszakában. A mezőgazdasági munkásság különböző rétegei (cselédek, idénymunkások, béresek, kocsisok, szolgák, pásztorok, uradalmi iparosok stb.) már a feudalizmus korában is léteztek. A falu képe sokat szépült és fejlődött az elmúlt években. Megépült a vezetékes ivóvíz, a gáz- és szennyvízhálózat és minden út aszfaltborítást kapott.

Szolgáltatások

Sáppusztai Pálinka és Wellness Panzió

Panziónk a Borsod megyei Damak község külterületéhez tartozó Sáppusztán található. Az egykori nemesi kastély helyén...

Sáppusztai Pálinkafőzde

Pálinkafőzdénket 2002-ben építettük Edelény és Damak között található Sáppusztán, ahol pontosan a mai épületünk helyén...

Hírek

Nincsenek hírek ezen a településen: Damak