LINC 2022 nemzetközi vidékfejlesztési konferencia

LINC 2022 nemzetközi vidékfejlesztési konferencia

2022. July 13. 00:00

A LINC konferencia 2010 óta minden évben megrendezésre kerül, Európa más-más országában.

Csehország volt a házigazdája 2022. június 21-24. között rendezendő Európai Vidékfejlesztési Konferenciának, a LINC 2022 Conference-nek, ahol a Borsod-Torna-Gömör Egyesület is képviselhette magát.

A cseh LEADER csoportok és a LEADER Inspired Network Community (LINC) hálózat vezetőségével kötött megállapodás alapján a 2022. évi LINC konferencia Csehországban a Morva vidéken Jeseníkben került megrendezésre.

A rendezvény megnyitóját 2022. június 21-én 16 órától tartották Sumperk városában, a Városháza előtti főtéren. A vendégek zászlós, népviseletbe öltözött felvonulása a Városháza parkolójától a főtérig tartott majd, ahol 16 órától koncertekkel várták a helyi érdeklődőket.

A Városháza előtti téren kapott helyet a hivatalos megnyitó, a küldöttségek köszöntése és a rendezvényhez kapcsolódóan a helyi művészeti csoportok bemutatkozása. A rendezvény megnyitója jó alkalom volt arra, hogy a helyi lakosok kapcsolatba kerülhessenek az európai országokból érkező vidékfejlesztési szakemberekkel. A megnyitón a következő országok delegációi vonultak fel: Ausztria, Belgium, Csehország, Németország, Spanyolország, Észtország, Finnország, Nagy-Britannia, Észak-Írország, Skócia, Magyarország, Írország, Olaszország, Litvánia, Luxemburg, Lettország, Lengyelország, Románia, Svédország, Szlovákia.

A június 22-i program során a résztvevők, 6 csoport 6 helyszínen, az Európai Unió Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alap támogatásával a megvalósított helyi projekteket látogatták végig projektkirándulás keretében, délután az European Network for Rural Developmenttel közösen megrendezett nemzetközi együttműködési fórumon vettek részt.

Június 23-án tematikus elméleti beszélgetéseket szerveztek a résztvevők számára, melyek témái a vidékfejlesztés időszerű kérdéseihez kapcsolódnak. Előadások hangzottak el a közösségi értékek – a társadalmi felelősségvállalás, a hátrányos helyzetű csoportok bevonása, az agrárium és innováció, a klímaváltozás és energiagazdálkodás, a nemzetközi együttműködés és a területi identitás stratégiák hasznossága kapcsán. Az elméleti munkamegbeszéléseket délután sportvetélkedő követte, ahol a Sumperkben található kalandparkban különböző versenyszámokban indulhattak a résztvevők.

A LINC konferencia lehetőséget biztosított arra, hogy számos hazai LEADER Egyesülettel és külföldi LEADER HACS-okkal kössünk ismeretséget. A sok-sok hazai és külföldi példa megerősített bennünket, hogy nagyon fontos a térségben lévő helyi termékek és értékek összegyűjtése, rendszerezése.

A Borsod-Torna-Gömör Egyesület tisztelettel köszöni a Helyi Védjegyes Termelőinek a felajánlását a nemzetközi rendezvényhez és így a térségünk bemutatkozó asztala sem maradt üresen!

Egyesületünket Lengyelné Bencze Viktória munkaszervezet vezető, Lukács Attila alelnök, Molnár Zoltán elnökségi tag és Pozsonyi András munkaszervezet dolgozója képviselte.